Voor uitvaartverzekeraars geldt er geen acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat zij wettelijk gezien vrij zijn te bepalen welke klanten zij accepteren. Voor consumenten kan dit lastig zijn als zij in bepaalde situaties zitten en hierdoor geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten.

Redenen weigering

redenen-weigeringEr kunnen diverse redenen zijn waarop de uitvaartverzekeraar besluit een bepaalde klant te weigeren. Hieronder kunt u denken aan wanbetaling, verzekeringsfraude en of dergelijk. Maar ook zien we vaak dat consumenten die medisch niet in orde zijn of een handicap hebben niet geaccepteerd worden. Dit komt met name doordat de uitvaartverzekeraars dit als een risicovolle doelgroep beschouwen. Zij vinden de kans te groot dat zij vroegtijdig moeten uitkeren en willen dit risico niet lopen. Hetzelfde zien we dan ook terug bij een oudere doelgroep, deze consumenten ondervinden ook vaak moeilijkheden bij het vinden van een uitvaartverzekering. De meeste uitvaartverzekeraars hanteren een maximale leeftijd en deze grens ligt doorgaans tussen de 65 en 75ste levensjaar.

Geweigerd, wat nu?

Dat de ene uitvaartverzekeraar u niet accepteert wilt niet automatisch betekenen dat geen enkele uitvaartverzekeraar u zult accepteren. Het wordt uiteraard wel lastiger en er zijn geen garanties dat u überhaupt een uitvaartverzekeraar zult vinden. Desondanks zijn er in bepaalde situaties wel oplossingen. Zo zijn er voor ouderen bijvoorbeeld uitvaartverzekeraars die zich speciaal op deze doelgroep richten, let wel dat hier hogere premies bij horen.
Consumenten die ziek zijn of een handicap hebben kunnen een uitvaartverzekering afsluiten bij een verzekeraar die geen medische acceptatie verricht. Let wel dat er in dit geval een wachttijd geldt, komt u binnen deze periode te overlijden dan vindt er een gedeeltelijke uitkering plaats.
Kunt u echt geen uitvaartverzekeraar vinden of zijn de premies te hoog? Dan kunt u wellicht kijken of een uitvaartdeposito wat voor u is. Let wel dat u over een groot bedrag dient te beschikken. De bedoeling is namelijk dat u in 1 keer een groot bedrag stort welke vrijkomt bij overlijden. Over dit bedrag ontvangt u dan jaarlijks rente. In feite is dit ook een soort van uitvaartverzekering, echter alleen wel geschikt voor consumenten die een bepaald financieel vermogen hebben.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice