Onlangs zat de uitvaartverzekeraar DELA aan tafel bij het consumentenprogramma Kassa. Het ging hierbij met name om het afkopen van polissen en dat er bij de meeste klanten van uitvaartverzekeraars onduidelijkheden over waren. Zo zijn veel uitvaartverzekeraars onduidelijk over de kosten die berekend worden wanneer de klant zijn of haar uitvaartverzekering wilt stopzetten en daarnaast zijn de rekenmethodes die hiervoor gebruikt worden niet transparant.

Afkopen bij DELA

AfkopenNormaliter wanneer een klant een uitvaartverzekering afkoopt wordt de opgebouwde waarde minus de kosten direct uitgekeerd aan de klant. Echter heeft DELA tot 2017 de afgekochte polissen omgezet naar een deposito polis, het gaat hierbij om ruim 100.000 polissen. Hierdoor werd de opgebouwde waarde omgezet in een uitvaartdepot met rente en werd dit pas uitgekeerd bij het overlijden van een verzekeringsnemer. De verzekeringsnemer kreeg dit bedrag dus niet direct uitgekeerd, ook niet als de wens hier toe was.

AFM

De AFM heeft bepaald dat een uitvaartverzekering op elk moment afgekocht mag worden en dat de opgebouwde waarde door de verzekeraar aan de klant uitgekeerd moet worden. Echter bij een deposito zet je een bepaald bedrag vast tot overlijden, hierover ontvangt de klant rente en dit bedrag wordt vervolgens pas uitgekeerd bij overlijden van de verzekeringsnemer. Doordat DELA de afgekochte polissen heeft omgezet in deposito’s was het dan ook voor de klant niet mogelijk om direct tot het geld te beschikken, uiteraard is dit in strijd met de huidige regelgeving.
DELA gaf in de uitzending aan dat het in strijd zou zijn met de regels van De Nederlandsche Bank om de waarde van een deposito vrij te geven. Echter is onlangs bepaald dat DELA deze voorwaarden van een deposito mag aanpassen en dat alle klanten nu wel de waarde uitgekeerd kunnen krijgen van een deposito.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice