Het is mogelijk om zelf de uitvaartkist te bouwen, geheel zelf of met een bouwpakket. Het zelf bouwen van de uitvaartkist helpt mogelijk bij de verwerking van het verlies van uw dierbare. De meeste mensen die hiervoor gekozen hebben spreken over een bijzondere ervaring. Of deze optie binnen de dekking van uw uitvaartverzekering valt hangt af van onder andere het type polis.

Type doe het zelf kist

TypeOp het moment dat u ervoor kiest om de uitvaartkist zelf te bouwen dient u er rekening mee te houden dat er speciale eisen hieraan gelden. De eisen die hiervoor gelden zijn vastgelegd in de Besluit op de Lijkbezorging. Bepaalde eisen zijn bijvoorbeeld de materialen, dit zal op natuurlijke basis moeten zijn zoals bijvoorbeeld hout of karton. Bovendien gelden er ook voorwaarden voor de lijm en binnenbekleding. U kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, er zijn vele websites en filmpjes beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. Het is ook een optie om hiervoor een professionele kistenbouwer of timmerman in te huren, zij kunnen u helpen bij het maken van de kist, of bij andere onderdelen als bijvoorbeeld de bouwtekening.
Een gemakkelijkere optie is om gebruik te maken van een bouwpakket. Hierdoor zijn alle onderdelen al beschikbaar en hoeft deze enkel nog in elkaar gezet te worden. Bovendien zijn er veel leveranciers die een dergelijke optie aanbieden, sommige zelfs inclusief met een instructievideo. Voor welke variant u ook kiest, een bijzondere optie is om gebruik te maken van gerecycled steigerhout en sloophout, hierdoor krijgt u een duurzame kist.

Zelf bouwen en de uitvaarverzekering

Binnen een natura polis zijn doorgaans bepaalde kisten verzekerd, indien u voor een andere optie kiest moet u mogelijk bijbetalen. Bij een kapitaal polis kunt u het uitgekeerde bedrag besteden aan bijvoorbeeld de onderdelen voor de kist, of dit binnen de dekking valt hangt af van het uitgekeerde bedrag.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice