Doorgaans kiest de consument voor een uitvaartverzekering waarbij er per maand/kwartaal of per jaar premie geïncasseerd wordt door de uitvaartverzekeraar. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een eenmalige inleg voor de uitvaartverzekering, doorgaans worden dit soort polissen depositofondsen of eenmalige koopsom polissen genoemd. U betaald dan als het ware in 1 keer de premie voor uw uitvaartverzekering en bent hiermee levenslang gedekt.

Koopsom of premiebetaling?

Bij een koopsom, ook wel depositofonds genoemd betaald u het bedrag aan premie in één keer en bent u gedekt tot het moment van overlijden. Bij een premiebetaling draagt u de premie per maand, kwartaal of jaarlijks af. Afhankelijk van uw uitvaartverzekeraar dient de premiebetaling 30 jaar, tot een bepaalde leeftijd of levenslang plaats te vinden. U betaald dan ook in principe uw uitvaartverzekering in delen. Doorgaans is een eenmalige koopsom voordeliger, echter dient u wel over een groot bedrag te beschikken gezien dit bedrag in één keer betaald moet worden.
Echter bent u er nooit zeker van dat dit voordeliger is, gezien u het moment van uw eigen overlijden moeilijk kunt inschatten. Want als u vroegtijdig komt te overlijden heeft u ongetwijfeld lang niet zoveel premie betaald dan het bedrag wat u bij een koopsom in één keer moest betalen. Desondanks kan het uiteraard ook andersom uitvallen dat u lang leeft en het hierdoor voordeliger is in één keer een groot bedrag te betalen dan elke maand tot het einde van uw leven een gedeelte.

Alternatief voor spaarrekening

Voor veel consumenten is een koopsom polis of depositofonds geen optie doordat er in één keer een groot bedrag betaald moet worden. Voor consumenten die wel over dit bedrag beschikken is dit een prima optie en kan als alternatief voor de spaarrekening gezien worden. U kunt natuurlijk zelf ook sparen voor uw uitvaart, echter is er een risico dat u mogelijk dit geld toch opneemt voor andere zaken. Als dit geld in een koopsom polis of depositofonds zit niet, want dan wordt dit geld alleen beschikbaar gesteld zodra u overlijdt en om de kosten van uw uitvaart te dekken. U bent er dan ook zeker van dat er voor uw nabestaanden een potje hiervoor is. Bovendien krijgt u bij de meeste koopsompolissen en depositofondsen rente op de waarde, net als bij de spaarrekening.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice