Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen omtrent de uitvaartverzekering.

Met een uitvaartverzekering worden de kosten van een uitvaart gedekt, op deze manier hebben uw nabestaanden hier geen financiële last van.

Dit is uiteraard afhankelijk van uw wensen, wilt u gecremeerd worden of liever begraven worden? Wilt u de aanwezigen na afloop van de plechtigheid iets aanbieden? Zo zijn er diverse vragen die beantwoord dienen te worden om de werkelijke kosten te bepalen. Gemiddeld kost een uitvaart rond de € 7500.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u de keuze tussen een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering krijgt u geen geld uitgekeerd, maar verzekert u producten en diensten. Bij het afsluiten geeft u zelf aan wat u wensen zijn, bijvoorbeeld het werk van de uitvaartverzorger, het soort kist, de hoeveelheid rouwkaarten en de auto’s. Dit pakket wordt ongeacht de werkelijke kosten van dat moment bij uw overlijden geleverd. Bij een kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden bij overlijden een vooraf vastgesteld geldbedrag om de uitvaart te betalen. De nabestaanden dienen bij deze vorm zelf alles te regelen.

Bij overlijden moet nabestaanden in een relatief korte periode veel beslissingen nemen, een uitvaartverzorger adviseert hierin. Daarnaast regelt en verzorgt hij/zij de complete uitvaart, volgens de wensen van de nabestaanden.

Ja, dit is mogelijk. Wat de mogelijkheden precies zijn verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars krijgt u een korting op de premie en bij andere verzekeraars zijn de kinderen gratis meeverzekerd.

Nee dit is niet verplicht. Of u een uitvaartverzekering nodig heeft is volledig afhankelijk van uw financiële situatie. Een gemiddelde uitvaart kost € 7.000,- en als u bij overlijden over voldoende geld beschikt is dit uiteraard niet nodig. Heeft u het geld niet direct beschikbaar, dan kan een uitvaartverzekering een oplossing bieden.

Het is mogelijk een uitvaartverzekering op elk gewenste leeftijd af te sluiten, echter dient u wel rekening te houden met de premie hierin. Hoe hoger uw leeftijd is hoe meer premie u zult gaan betalen. De verzekeraar bekijkt hoe groot de kans is dat u binnen een bepaalde periode komt te overlijden, op basis van deze factor wordt voornamelijk de premie bepaald. Hoe ouder u bent hoe groter de kans is dat u komt te overlijden. Bij een jongere leeftijd is de kans minder groot, waardoor de verzekeraar meer kans heeft dat zij niet vroegtijdig hoeven uit te keren. Daarom adviseren wij u ook om op een jongere leeftijd naar de uitvaartverzekering te kijken om te bepalen of u de uitvaart wel of niet wilt verzekeren. Uiteraard is het ook mogelijk zelf voor de uitvaart te sparen, in dat geval heeft u dus geen verzekering hiervoor nodig.

Ja wij adviseren u voordat u de uitvaartverzekering gaat afsluiten goed te kijken naar de polisvoorwaarden, hetzelfde geldt op het moment dat de verzekeraar aangeeft de voorwaarden veranderd te hebben. In de voorwaarden staan alle zaken gedetailleerd uitgeschreven, wanneer u precies wel of niet dekking kunt verwachten, maar voornamelijk waarvoor u precies verzekerd bent. Door goed de polisvoorwaarden te bekijken weet u precies wat uw nabestaanden kunnen verwachten, maar het geeft u ook de mogelijkheid enkele wijzigingen aan te brengen.

Deze vraag verschilt per verzekeraar, doorgaans dient u wel een gezondheidsverklaring in te vullen voordat u de uitvaartverzekering kunt afsluiten. Hierdoor is het voor de verzekeraar mogelijk om in te schatten hoe groot de kans op overlijden binnen een bepaalde tijd is. Op basis van deze schatting wordt de premie dan ook bepaald. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten zonder een medische acceptatie, echter dragen zij hierdoor wel een risico. Dit risico willen zij wel voor hunzelf verlagen en dit doen ze door middel van carenzjaren. De carenzjaren duiden een soort van wachttijd aan, indien u binnen de carenzjaren komt te overlijden zal er geen volledige uitkering plaatsvinden.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice