In 2013 is het provisieverbod ingegaan, dit betekende dat adviseurs geen provisie meer mochten ontvangen voor financiële producten. Voor de ingang van het provisieverbod kregen adviseurs provisie van de verzekeraars voor nieuwe aangeleverde klanten. De klant merkte hier in feite niets van, deze provisiekosten werden verwerkt in de maandelijkse premie. Het negatieve hiervan was dat adviseurs mogelijk grotere belangen hadden bij bepaalde verzekeraars, omdat deze hogere provisies hadden. Dit was dan ook geen transparant beleid voor de klant, wanneer een klant voor advies komt wilt deze een goede maar vooral eerlijke keuze maken. Als de adviseur vervolgens andere belangen heeft blijft de vraag dan ook hoe eerlijk deze keuze is.
Nu is dit dus dan ook verleden tijd en mogen er geen provisiekosten meer berekend worden. Uiteraard willen adviseurs wel betaald worden voor hun diensten en worden er op dit moment advieskosten in rekening gebracht. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van dit provisieverbod?
Door het provisieverbod kan de consument ervan uit gaan dat zij eerlijk advies krijgen, de adviseur heeft immers geen belangen meer bij bepaalde verzekeraars. De adviseur wilt uiteraard wel betaald worden voor de verleende dienst en vraagt hiervoor advieskosten. Dit zijn eenmalige kosten die vooraf betaald dienen te worden en kunnen niet in de maandelijkse premie verwerkt worden. Het nadeel hiervan is dat dit voor veel mensen een drempel vormt om een uitvaartverzekering af te sluiten, doordat dit bedrag mogelijk teveel is om in een keer te betalen of afschrikt. Het gevolg is dan ook dat steeds meer Nederlanders niet verzekerd zijn voor de uitvaart.
Indien de overledene geen verzekering heeft zullen in eerste instantie de nabestaanden deze kosten moeten betalen. Indien deze hier niet toe in staat zijn zullen deze kosten op de gemeente terecht komen. Gemeente zullen deze kosten vervolgens wel weer proberen te verhalen op de nabestaanden. Hoe dan ook is dit een nadelig gevolg van het provisieverbod.