Grafkosten stijgen verder in 2020

Nabestaanden die ervoor kiezen om een overleden persoon te begraven, krijgen te maken met grafkosten. Deze kosten bestaan uit de begrafenis zelf, maar ook uit het huren van het graf op een gemeentelijke begraafplaats. Het geld dat hiermee opgehaald wordt, gebruikt men onder meer voor het onderhouden van de graven en grafmonumenten. Veel mensen denken dat dit vaste kosten zijn, maar deze veranderen per jaar. De afgelopen jaren zijn de grafkosten al fors gestegen en volgens het jaarlijkse grafkostenonderzoek van Monuta zet deze lijn zich dit jaar door.

Wie bepaalt de hoogte van de grafkosten?

Er zijn geen afspraken gemaakt over grafkosten in Nederland. Gevolg hiervan is dat de prijzen de afgelopen jaren behoorlijk gestegen zijn. Ook dit jaar is er op veel plekken in Nederland sprake van een (forse) stijging. Nu vraagt u zich mogelijk af hoe het komt dat deze ieder jaar stijgen.

De gemeenten zijn hier verantwoordelijk voor. Doordat er geen afspraken zijn over de hoogte, heeft een gemeente hier de vrije hand in. Wanneer zij de grafkosten willen verhogen, kunnen zij dit zonder problemen doen. Zij beslissen overigens niet alleen over de hoogte van de grafkosten, maar ook over de duur van de grafrechten, de kosten van het grafonderhoud en de indexering van de prijzen die jaarlijks plaatsvindt.

Begraven in 2019 vs. begraven in 2020

Dat de grafkosten ook dit jaar weer gestegen zijn, is niet uit de lucht gegrepen. Voor het onderzoek heeft Monuta namelijk de grafkosten van 1964 begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Het gaat hier om een steekproef. Voor de vergelijking van de kosten wordt niet alleen naar gemeentelijke begraafplaatsen gekeken, maar ook naar algemene en kerkelijke begraafplaatsen. Op basis van deze kosten en die in 2019 stelt de uitvaartorganisatie dat er ook dit jaar weer sprake is van een stijging.

Op sommige plekken in Nederland zijn de grafkosten in 2020 explosief gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. In het Overijsselse Borne zijn deze het hardst gestegen. Iemand die hier begraven wordt, betaalt in 2020 20% meer dan in 2019. Ook op andere plekken in Nederland zijn de grafkosten echter ook flink gestegen.

Wat betaalt u anno 2020 voor een graf?

Indien u zelf nog niet eerder te maken hebt gehad met een begrafenis, dan weet u ongetwijfeld niet wat dit kost. Een begrafenis in Nederland kost anno 2020 gemiddeld tussen de 7000 en 10.000 euro. Veel mensen schrikken behoorlijk wanneer zij dit bedrag horen. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Hoe het komt dat een begrafenis zo duur is? Voornamelijk door de grafkosten.

We haalden hierboven al aan dat de grafkosten in het Overijsselse Borne met 20 procent gestegen zijn ten opzichte van 2019. Toch betaalt u hier ‘slechts’ 1989 euro. In vergelijking met de grafkosten in het Groningse Esserveld is dit een schijntje. Hier betaalt u anno 2020 namelijk liefst 8072 euro voor een graf. De grafkosten zijn hier met 11 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice