Bij een overlijden en de wens om begraven te worden heeft u te maken met grafrechten en de uitvaartverzekering moet hier eigenlijk goed op worden aangepast. Het is namelijk zo dat iedere gemeente en iedere stad andere kosten berekend als het gaat om deze rechten. Daarnaast is er nog het verschil tussen een algemeen of een particulier graf. Bij een algemeen graf kan het zijn dat de overledene wordt begraven bij vreemden. Wanneer er gekozen is voor een particulier graf, dan kunnen er ook meerdere mensen in hetzelfde graf worden begraven, maar bepalen de nabestaanden wie er wel of niet begraven in mogen worden. Hier wordt veelal voor gekozen wanneer geliefden bij elkaar begraven willen worden.

Particulier of algemeen

particulierIn een algemeen graf worden in de meeste gevallen maximaal drie personen begraven. Dit kunnen drie vreemden van elkaar zijn. Na een bepaalde periode moet een graf gesloten worden. Dit wil zeggen dat het niet meer geopend mag worden om er nog iemand bij te begraven. Het kan daarom zijn dat er ook maar twee mensen in een algemeen graf begraven liggen. In de meeste gevallen worden mensen voor de duur van tien jaar in een algemeen graf begraven. Bij grafrechten voor een particulier graf ligt dit anders. Er kan worden gekozen voor een onbepaalde tijd, maar er kan ook voor tien of twintig jaar worden gekozen. Daarnaast kan dit altijd nog worden verlengd.

Kosten en de uitvaartverzekering

De grafrechten worden betaald aan de eigenaar van de begraafplaats. De bedragen zijn bijzonder verschillend. Er kan tot wel honderden euro’s verschil in zitten. Juist hierom is het belangrijk om rekening te houden met de rechten bij het bepalen van het bedrag voor de uitvaartverzekering. Bij een duurder graf heeft u ook een hoger verzekerd bedrag nodig.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice