De kosten van een uitvaart kunnen per gemeente behoorlijk verschillen. Dat heeft onder andere te maken met de grondprijs die zij berekenen, indien iemand gebruik wil maken van een graf. Het komt daardoor voor dat dezelfde uitvaart in de ene gemeente tot twee keer duurder is dan in een andere gemeente. Tenminste, als het alleen zou gaan om de kosten die er nodig zijn voor het graf.
Bovendien is er nog sprake van een aantal bijzondere begraafplaatsen in Nederland. De kosten daarvoor liggen hoger. Dat heeft echter minder te maken met de gemeente en de kosten die deze berekent. In dat geval gaat het om een bijzondere locatie, die logischerwijs meer kost dan een reguliere begraafplaats.

Erg duur in Noord-Holland

LimburgToch bestaan er ook bij de reguliere begraafplaatsen grote verschillen. Begraven kost in Limburg gemiddeld bijvoorbeeld €1.833 voor een graf voor één persoon. In Noord-Holland ligt de prijs daarvoor met €3.494 een stuk hoger. Het geeft goed aan hoe groot de verschillen kunnen zijn. Ook de grafkosten zelf kunnen flink verschillen. De grafrechten voor 30 jaar kosten in Het Bildt in Friesland bijvoorbeeld €811. Dezelfde rechten in Leiderdorp (Zuid-Holland) kosten maar liefst €7.096.

Grondprijs

Op die manier is het onder andere de grondprijs in een gemeente die kan bepalen wat een uitvaart kost. Het is daarom niet vreemd dat verzekeraars goed vragen naar de gemeente waarin iemand woonachtig is. En houd hier rekening mee bij eventuele verhuizingen tijdens de looptijd van de polis. In sommige gevallen is er extra dekking benodigd om de kosten van een begrafenis en een graf te kunnen voldoen, in de nieuwe gemeente waar iemand gaat wonen.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice