Op dit moment is het alleen toegestaan om bij overlijden te kiezen voor cremeren of begraven. Echter zijn er nog een tal van andere methodes als bijvoorbeeld resomeren, alleen is dit op dit moment wettelijk gezien niet toegestaan. Echter wilt de minister van Binnenlandse Zaken daar mogelijk verandering in brengen. 85 procent van de consumenten heeft aangegeven dat zij graag keuzevrijheid wensen en een kwart van de Nederlandse consumenten heeft aangegeven open te staan voor resomeren.

Wat is resomeren?

resomerenResomeren wordt ook wel biocremeren genoemd. Het is een techniek waarbij het lichaam opgelost wordt. Voor het resomeren wordt er gebruik gemaakt van een speciale wollen kist en deze wordt in een normale grafkist geplaatst. Dan wordt de juiste hoeveelheid water en base toegevoegd, een pomp zal ervoor zorgdragen dat deze vloeistoffen gemixt worden. De temperatuur wordt verhoogd tot 180 graden zodat deze stoffen optimaal kunnen reageren en de chemicaliën zullen er vervolgens voor zorgen dat het lichaam zich ontbind. Na ongeveer 1,5 uur blijft er enkel een witte poeder over. Deze poeder kan net als bij cremeren uitgestrooid worden of in een urn of sieraad geplaatst worden of begraven worden, maar net zoals de nabestaanden dit willen.
Resomeren heeft grote voordelen ten opzichte van cremeren en begraven. Het is met name milieuvriendelijker, de CO2 uitstoot is namelijk 33 procent lager. Daarnaast is het ruimtebesparender en goedkoper. Bovendien kan de stroom die nodig is duurzaam opgewekt worden.

Toestaan resomeren

Minister Ollongren van binnenlandse zaken wilt de uitvaartregels graag moderniseren en vindt dat de Wet op de lijkbezorging op dit moment achterhaald is en niet meer aansluit op de wensen en behoeften van de Nederlandse consument. Naast resomeren zijn er nog andere regels die mogelijk toegepast gaan worden. Voordat resomeren mogelijk is vind de minister dat nog wel onderzocht moet worden of dergelijke methodes aanvaardbaar en menselijk zijn.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice