Een natuurbegraafplaats is een plek in het bos of een landschap waar men begraven kan worden. Dergelijke graven zijn vaak sober uitgevoerd zodat deze optimaal opgaan in de bosrijke omgeving. Er is geen ordening met afrasteringen of heggen zoals je ziet bij een normale begraafplaats, alles ligt eigenlijk verspreid. De graven worden echter wel gemarkeerd met bijvoorbeeld houten kentekens of keien.
NatuurbegraafplaatsenBij natuurbegraafplaatsen wordt er geen gebruik gemaakt van milieubelastende materialen. De begraafplaatsen zijn uiteraard voor een ieder toegangkelijk. Bij een aantal natuurbegraafplaatsen kan er ook gebruik gemaakt worden van een eeuwigdurende rust, hierdoor ligt u hier niet voor een bepaalde periode maar in principe voor altijd. De vraag naar natuurbegraafplaatsen lijkt te stijgen, indien u dit graag zou willen is het niet onverstandig om alvast een plekje te reserveren. Uiteraard is het raadzaam om wel te informeren bij de uitvaartverzekeraar of dit (gedeeltelijk) gedekt wordt.

Niet overal

Het is natuurlijk niet mogelijk om zomaar iemand in het bos te begraven, hier zijn aangewezen plekken voor. Onderzoek heeft namelijk getoond dat graven het bodemleven behoorlijk kunnen verstoren voor een langere periode. Op veel plekken is het hierom verboden. Een aantal plekken waar het wel is toegestaan vindt u hieronder:
– Eygelshof
– Heidepol
– Schoorsveld
– Bos van de Heilige Geest
– IJsselhof
– Tjoenerhof
– Weverslo
– Westerwolde
– Fryslân
In 2015 lag het aantal aanvragen voor een natuurgraf op ongeveer 300. In Drenthe is er in 2014 overigens ook een urnenveld geopend, hier kan men urnen met resten begraven in een beukenbos.

Natuurbegraafplaatsen en uitvaartverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt er geld uitgekeerd aan de nabestaanden. Deze kunnen hiermee eventueel een natuurgraf bekostigen. Bij een naturaverzekering is er minder vrijheid. Over het algemeen dient u dan contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar om te vragen of dit (gedeeltelijk) vergoed wordt en wat de mogelijkheden zijn. De kosten voor een natuurbegrafenis zijn gemiddeld zo’n 4000 euro. Dit is een stuk goedkoper dan een reguliere begrafenis.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice