Elk moment dat een dierbare overlijdt is uiteraard verschrikkelijk en dit komt helaas nooit uit, maar in het geval van rondom de feestdagen is deze gedachte doorgaans vaker aan de orde. In plaats van gezellig de feestdagen door te brengen zult u te maken krijgen met alle dingen omtrent de uitvaart, maar ook het verdriet en het rouwen. Daarnaast zult u alle daarop volgende jaren tijdens deze periode hieraan terugdenken en uiteraard is dit niet geheel de meest wensbare periode. Buiten deze bovengenoemde zaken om is het praktisch gezien ook niet de meest wensbare periode wanneer iemand rondom de feestdagen komt te overlijden, gezien dit het regelen van de uitvaart niet gemakkelijker maakt.

Vrije dagen

VrijeDat feestdagen doorgaans vrije dagen betreffen is goed zichtbaar wanneer men een uitvaart dient te regelen rondom de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan de kerstperiode en rouwkaarten, dit is voor de post de drukste periode van het jaar en hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de kaarten niet op tijd bezorgd worden. Maar ook bij begraafplaatsen en crematoriums hebben medewerkers vrij, waardoor er tijdens feestdagen niet gewerkt wordt en uitvaarten zich in principe opstapelen. In sommige gevallen zijn er hierdoor ook geen rouwkamers meer beschikbaar, waardoor dit ergens anders dan wel thuis dient te gebeuren. Gelukkig is een uitvaartondernemer wel 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar om een overlijden te melden.

Hoe lang wachten op de uitvaart

Tijdens feestdagen en met name rondom kerst en oud en nieuw kan het voorkomen dat er aardig wat dagen overheen gaan voordat de uitvaart plaatsvind. In principe mag volgens de Wet op Lijkbezorging een lichaam van een overledene maximaal 6 werkdagen boven de aarde blijven. Echter tellen feestdagen en weekenddagen hier dus niet bij mee, indien kerst en oud en nieuw op doordeweekse dagen vallen kan het dan dus ook voorkomen dat het 2 weken duurt voordat iemand begraven of gecremeerd wordt.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice