Er zijn vele mensen met een koopwoning waarvan de hypotheek lager is dan dat de woning waard is in de huidige woningmarkt, dit maakt dan ook dat er bij verkoop van de woning een overwaarde beschikbaar zou zijn. Een aantal van deze mensen beschouwen deze overwaarde als een soort spaarpot voor bijvoorbeeld de kosten van hun begrafenis of crematie. Maar is dit daadwerkelijk een slimme keuze?

Slimme keuze?

SlimmeHet is lastig om de overwaarde van een woning te gebruiken om een begrafenis of crematie mee te bekostigen. Dit komt doordat het geld niet direct beschikbaar is, de woning dient immers nog eerst verkocht te worden. Bovendien gaat er ook nog een behoorlijke tijd overeen voordat de wettige erfgenaam over dit geld beschikt. Dit zal dan ook inhouden dat de nabestaanden de kosten voor de uitvaart eest zelf moeten voorschieten en helaas heeft niet iedereen voldoende financiële ruimte hiervoor.
Wat nog een nadeel kan zijn is dat de overwaarde kan tegenvallen. Bovendien komt de belastingdienst ook nog even langs om de erfbelasting te innen. De vraag is dan ook of er voldoende geld overblijft. Indien dit niet het geval is zullen de nabestaanden de overige kosten uit eigen portemonnee moeten betalen.

Huis verkopen voor overlijden

Het is natuurlijk ook mogelijk om het huis voor overlijden te verkopen zodat de overwaarde een soort van binnen is, met de gedachte deze spaarpot te gebruiken voor de kosten van de uitvaart. Behalve dat u misschien niet weet wanneer u ongeveer komt te overlijden is ook wanneer u dit wel tijdig heeft gedaan niet een goed alternatief. Dit komt doordat erfgenamen niet direct de beschikking hebben over de erfenis en dus ook niet over de spaarrekening. Ook hiervoor geldt dat hier tijd voor nodig is en dat ook de belastingdienst weer eerst langskomt. Wanneer u uw nabestaanden volledig financieel wilt ontzorgen blijft toch de uitvaartverzekering de beste optie.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice