De populariteit van cremeren is de afgelopen jaren flink gestegen. Vroeger kozen meer Nederlanders voor een begrafenis, maar in 2003 kwam de trend dat cremeren populairder werd en er meer mensen kozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Sinds 2003 is de populariteit nog meer gestegen en nu in 2019 kiezen maar liefst 2 op de 3 Nederlanders voor cremeren. De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) heeft aangegeven dat het percentage maar liefst 63 procent is.

Waardoor is de populariteit gestegen?

Erik Venbrux hoogleraar Culturele Antropologie denkt dat cremeren populairder wordt doordat mensen de controle willen behouden. Na overlijden willen ze de controle houden over hun lichaam en daarom lijkt cremeren populairder dan begraven.

cremerenWat we ook merken is dat het steeds minder als iets engs gezien wordt en daardoor beter geaccepteerd wordt. Vroeger waren mensen hier maar bang voor maar hedendaags vindt vrijwel iedereen dit ‘normaal’. Groot voordeel van cremeren is voor veel nabestaanden dat er iets tastbaars over gehouden kan worden aan de overledene. Het as kan verwerkt worden in bijvoorbeeld een urn, sieraad en/of tatoeage. Maar er kan ook gekozen worden om de as te verstrooien en hier een mooie herinnering van te maken.

Toch is de belangrijkste reden om te kiezen voor een crematie voor veel mensen de kosten, deze zijn namelijk vele malen lager dan wanneer er gekozen wordt voor een begrafenis. Daarnaast hebben de nabestaanden ook geen terugkerende kosten zoals de huur en onderhoud van een graf.

Cremeren en de uitvaartverzekering

In principe is het handig om te bepalen of u gecremeerd of begraven wilt worden voordat er gekozen wordt voor een uitvaartverzekering. Als u weet wat u wilt kunt u ook bepalen waarvan u wilt dat dit gedekt wordt. Een crematie is goedkoper dus de kosten voor een uitvaartverzekering kunnen daardoor ook lager.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice