Huisdieren, we zien ze in menig huis in ons land terug. Zo zijn er bijvoorbeeld veel gezinnen die een hond of kat hebben. Als gezinslid bouw je een band op met het huisdier. Je verzorgt het beestje en geeft hem veel aandacht. Wanneer het dier sterft, slaat dit in als een bom. Omdat je zoveel om het beestje geeft, wil je hem of haar een waardig afscheid geven. Zo kun jij een uitvaart voor een huisdier organiseren. Hieronder vertellen we jou meer over een huisdier uitvaart.

Huisdier begraven

Wil je een uitvaart voor jouw huisdier? Dan kun je er allereerst voor kiezen om het beestje te begraven. Sommige mensen doen dit in hun eigen tuin of in een bos in de buurt. Dit is de goedkoopste huisdier begrafenis, want het kost jou niets. Een huisdier begraven in de natuur of tuin is alleen niet overal toegestaan. Check dit daarom altijd eerst voordat je ermee begint. Mag het in jouw gemeente? Zorg er dan altijd voor dat je het beestje diep genoeg onder de grond begraaft.

Vind je het geen waardig afscheid wanneer je jouw huisdier in de tuin of het bos begraaft? Organiseer dan een uitvaart voor jouw huisdier. In Nederland zijn er verschillende begraafplaatsen waar jij een graf kunt kopen voor jouw huisdier. Hierdoor heb je altijd een plek om heen te gaan wanneer je het beestje mist of wilt herdenken. Wil jij jouw huisdier begraven? Richt je dan tot een speciale dierenbegraafplaats? Je krijgt in dat geval wel te maken met kosten. Zo betaal je voor de begrafenis, maar je betaalt ook grafrechten.

Crematie van een huisdier

Niet iedereen vindt het prettig om een huisdier te begraven. Wil je desondanks toch op een waardige manier afscheid nemen? Kies dan voor een huisdier crematie. Zo’n huisdier uitvaart is vergelijkbaar met de crematie van overleden mensen. Verschil is de omvang van de oven, die kleiner is voor huisdieren. Daarnaast kunnen huisdieren zowel met meerdere tegelijk als individueel gecremeerd worden. Grote voordeel van een crematie is dat je de as kunt bewaren in een urn. Hierdoor heb je altijd een tastbare herinnering. Je kunt er ook voor kiezen om de as uit te strooien.

Zelf regelen of uitbesteden?

Wil je een uitvaart voor jouw huisdier? Dan kun je alles van begin tot eind zelf regelen. Dit scheelt je behoorlijk wat kosten. Niet iedereen vindt het prettig om dit zelf te regelen. Geldt dit ook voor jou? Geen probleem, want je kunt dit ook uitbesteden aan een uitvaartondernemer. Er zijn bedrijven die zich volledig richten op de uitvaart van een huisdier. Dit brengt weliswaar kosten met zich mee, maar je hebt hierdoor er zelf geen omkijken meer naar.

Uitvaartverzekering voor huisdieren

Wij mensen kunnen ons verzekeren tegen overlijden middels een uitvaartverzekering. Heb jij een huisdier? Dan vraag jij je mogelijk af of je de uitvaart van dit dier ook kunt verzekeren. Helaas is er geen speciale uitvaartverzekering voor huisdieren. Dit betekent niet dat jij de kosten zelf moet betalen. Nee, want er zijn namelijk verzekeraars die de kosten van een huisdier uitvaart (gedeeltelijk) vergoeden. Dit kan vaak middels een aparte module. Benieuwd welke verzekeraars zo’n module aanbieden? Maak dan een vergelijking en je weet het binnen de kortste keren.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice