Humanisme is geen religie, maar meer een leefwijze oftewel een levensbeschouwing. Deze beschouwing is met name gericht op het centraal stellen van de mens en dus niet van een god. Het centraal stellen van de mens zal tijdens de uitvaart zelf ook zichtbaar zijn gezien er aan de uitvaart een persoonlijke draai gegeven wordt waarbij de wensen van de overledene centraal staan. Maar ook de wensen van de nabestaanden zullen centraal staan, gezien dit onderdeel is van het unieke leven van een mens. Het is onduidelijk hoeveel humanisten er in Nederland leven, maar uit onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de Nederlanders geloof heeft in bepaalde humanistische overtuigingen. Het Humanistisch verbondd telt plus minus 13000 leden en de omroep Human plus minus 70000 leden.
In een humanistische overtuiging is ieder mens en ieder leven uniek, dat unieke gedeelte is dan ook belangrijk bij een uitvaart en dient herdacht te worden. Vaste lijnen, procedures, richtlijnen en rituelen zijn dan ook niet aan de orde. Wat doorgaans wel aan de orde is is een ‘Gesprek bij leven’, dit betekent dat een uitvaartbegeleider bij leven bij iemand op bezoek gaat om de uitvaart te bespreken en voor te bereiden. Uit het verhaal kan de begeleider eventueel een speech samenstellen en vertellen tijdens de uitvaart.
In principe kunt u tijdens een humanistische uitvaart alles verwachten, gezien ze volgens de unieke overtuigingen van de mens georganiseerd worden. Het zal dan ook volledig geregeld worden naar aanzien van de wensen van de overledene en nabestaanden en niet zoals dat andere mensen dat zouden verwachten of volgens religieuze uitingen. Maar juist unieke of aparte onderdelen kunnen voorkomen. Echter kan het juist ook over niks bijzonders of aparts beschikken, het belangrijkste is dat het volledig naar wens is.