Het gebeurt regelmatig dat de nabestaanden niet op de hoogte zijn van de uitvaartverzekering welke de overledene heeft afgesloten. Ongeveer twee derde van de Nederlanders bezit een uitvaartverzekering met een waarde tussen de 5.000 en 10.000 euro. De verzekering is vaak al afbetaald waardoor de verzekering niet te achterhalen is via bankafschriften. Bankafschriften van overledene worden vaak gebruikt door de nabestaanden om te kijken welke verzekeringen en dergelijke er lopen en om te kijken welke diensten er opgezegd dienen te worden. Het gevolg hiervan is dat de nabestaanden de kosten uit eigen zak betalen, in plaats van beroep te doen op de uitkering bij een uitvaartverzekeraar.
Men vindt dat uitvaartverzekeraars meer kunnen doen om eventuele nabestaanden te achterhalen en hen te contacteren. Op deze manier zouden verzekeraars nabestaanden op de hoogte kunnen brengen van de uitvaartpolis. Ardanta heeft sinds kort overigens wel een speciale afdeling om oude polissen te vinden voor de nabestaanden.
Het Verbond van Verzekeraars is een organisatie die men kan raadplegen of er een polis is voor de overledene. Het nadeel is echter wel dat een antwoord maanden duurt, deze tijd heeft men natuurlijk niet indien er een uitvaart geregeld moet worden. Het Verbond van Verzekeraars heeft aangegeven dat een verzekeringsoverzicht (register) een goed idee is. Het zou voor dit moment echter technisch niet haalbaar zijn.
Yarden en Monuta hebben aangegeven dat ze wel degelijk iets doen om de nabestaanden te achterhalen. Echter geven ze ook aan dat de privacywet het één en ander lastiger maakt en ze niet zoveel kunnen doen als ze zouden willen. Monuta hanteert een vervaltermijn van 5 jaar. Dit houdt in dat de nabestaanden tot 5 jaar na overlijden beroep kunnen doen op de uitkering van de uitvaartverzekering. Ze geven wel aan coulant te zijn met de termijn, als iemand aanklopt na de verstreken tijd en aan kan tonen rechthebbende te zijn, keren ze in de meeste gevallen gewoon uit.