We vinden het lastig om de dood bespreekbaar te maken. Dit is ook logisch, want hier staat men gewoon niet graag bij stil, zeker niet wanneer we in de bloei van ons leven zijn. Echter weten we niet hoe ons leven gaat verlopen en kan het zomaar over zijn. Bovendien zullen we met zekerheid het leven ooit verlaten. Daarom is het ook zo belangrijk om u voor te bereiden op uw eigen afscheid en uw uitvaartwensen bespreekbaar te maken. Hierdoor maakt u het uw naasten een stuk gemakkelijker, zij weten wat u wilt en hoeven niet zelf deze keuzes te maken in deze moeilijke periode.

Het gesprek

gesprekHet gesprek over de dood ervaart men doorgaans als lastig. Echter is het ook een mooi gesprek, het zegt namelijk wat over wie u bent en wat belangrijk voor u is. Daarnaast is het praten hierover bijzonder en intiem, het geeft een verbinding. Na een uitvaart wordt doorgaans gevraagd of de uitvaart mooi was? Wat men hier eigenlijk mee bedoeld is of de uitvaart passend was bij de overledene. Wanneer men niet wilt praten over de dood en het afscheid zullen de nabestaanden zelf keuzes moeten maken. Dit kan zwaar zijn in deze moeilijke periode, men rouwt immers al. Bovendien zullen ze continu twijfelen of de keuzes passend zijn en of ze het wel goed doen. Door toch dit lastige, maar ook mooie gesprek te voeren geeft u uw nabestaanden rust in deze moeilijke periode.

Tips

Voor zowel de nabestaanden als degene die komt te overlijden kan het lastig zijn om het afscheid te bespreken. Wanneer nabestaanden dit als lastig ervaren of merken dat degene die komt te overlijden hier niet over wilt praten, dan kunnen ze het hebben over het leven van hun dierbare, zodat dit gebruikt kan worden als inspiratie. Degene die komt te overlijden kan ervoor kiezen om de uitvaartwensen op te schrijven en de nabestaanden laten weten waar zij dit kunnen vinden, wanneer het te lastig is om hierover te praten. Soms kan een afscheid niet geheel geregeld worden zoals dat vastgelegd is, laat uw naasten weten dat het niet uit maakt als het anders verloopt, zodat zij niet met deze druk zitten wanneer het helaas toch niet allemaal realiseerbaar is.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice