Na de crematie hoeft u niet direct te beslissen wat er met de as van uw dierbare gebeurd. Hier krijgt u de tijd voor. Misschien heeft de overledene zelf aangegeven wat er met de as mag gebeuren. Zo niet, dan heeft u de mogelijkheid om in alle rust een mooi gedenkteken uit te zoeken ter nagedachtenis van uw geliefde. Er zijn verschillende opties waar u uit kunt kiezen, waaronder een urn, om de as te bewaren.

Gecremeerd, en nu?

Het is wettelijk bepaald dat de as de eerste maand na de crematie in het crematorium blijft. Tijdens de bedenkperiode wordt de as voor u bewaard. Nadat u de as later heeft opgehaald, kunt u zelf bepalen wat er met de as mag gebeuren. In de meeste gevallen wordt de as bewaard in een asbus. Deze kunt u in een columbarium, een gedenkmuur bij een uitvaartcentrum, plaatsen of u kunt de asbus mee naar huis nemen. Dan kunt u zelf een geschikte plek uitzoeken.

Eigen kosten?

De kosten die samenhangen met het uitvoeren van de uitvaart, zoals cremeren of een overlijdensbewijs, worden voornamelijk gedekt door het basispakket van een uitvaartverzekering. De relatief hoge kosten voor een gedenkteken, zoals een urn, worden over het algemeen niet gedekt door een uitvaartverzekering. Dit komt omdat de prijzen voor een urn nogal uiteenlopend zijn. De prijzen kunnen variëren tussen de 70 en 500 euro, afhankelijk van het productieproces en materiaal.

Gedenktekenverzekering

gedenktekenverzekeringBij sommige uitvaartverzekeringen is er wel een standaard urn gedekt. Bij andere kunt u eventueel een gedenktekenverzekering afsluiten. Dit is een aanvullende uitvaartverzekering om de kosten voor bijvoorbeeld een urn of grafsteen te dekken. Na het afsluiten van een gedenktekenverzekering, zijn uw nabestaanden in staat om een geschikt gedenkteken uit te zoeken.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice