Wanneer iemand komt te overlijden moet dit altijd gemeld worden bij de overheid. U kunt niet zomaar naar het gemeentehuis om iemand dood te verklaren. Hiervoor heeft u een officiële verklaring van overlijden nodig. Een arts is de enige die deze verklaring mag afgeven. Met deze verklaring op zak kunt u zorgen dat de uitvaartverzekering van de overledene wordt uitgekeerd.

Hoe krijgt u een verklaring van overlijden?

Als iemand is overleden moet dit worden vastgelegd door een bevoegd arts. Dit is niet altijd de vaste arts, maar kan ook een arts ter plaatse zijn. Als iemand bijvoorbeeld in het buitenland komt te overlijden hoeft de overledene niet eerst helemaal vervoerd worden naar Nederland om een officiële verklaring te kunnen krijgen. In de verklaring van overlijden staan een aantal zaken vermeld. Naast de persoonsgegevens van de overledene, zoals naam, geboorteplaats en geboortedatum valt er in de verklaring ook de doodsoorzaak te lezen.
Het overlijden laten vaststellen door een arts is één van de eerste dingen die nabestaanden moeten regelen. Zonder een officiële verklaring van overlijden kan er namelijk niets geregeld worden.

Wat kunt u met de verklaring?

verklaring-overlijden-blogMet een verklaring van overlijden kunt u het sterfgeval aangeven bij de burgerlijke stand in de gemeente waar de persoon is overleden. De naam van deze persoon zal dan worden opgenomen in het overlijdensregister. Met de verklaring kunt u ook beginnen met het regelen van de uitvaart. Wanneer de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten, kunt u contact opnemen met de betreffende verzekeraar. Afhankelijk van de afgesloten uitvaartverzekering kunnen er stappen ondernomen worden. Indien de verzekering in diensten wordt uitbetaald, kan deze procedure in gang gezet worden. Als er (gedeeltelijk) uitbetaald wordt in geld, dan kan de verzekeraar het verzekerde bedrag vrijgeven, zodat de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice