De afgelopen tijd is er veel commotie geweest over vingerafdrukken en DELA, ook het consumentenprogramma RADAR heeft hier tijd aan besteed. De uitvaartverzekeraar neemt van overleden klanten vingerafdrukken af en deze gebruiken zij vervolgens om in een gedenksieraad te verwerken. Deze sieraden worden vervolgens weer verkocht aan de nabestaanden, maar sinds 1 september 2018 vraagt de uitvaartverzekeraar geen toestemming meer voor het afnemen van de vingerafdrukken en juist dat levert veel commotie op.
Tot 1 september 2018 nam de uitvaartorganisatie en verzekeraar vingerafdrukken af wanneer nabestaanden daar toestemming om hadden gegeven. Het bleek dat veel nabestaanden teleurgesteld waren doordat zij toch graag een gedenksieraad met vingerafdruk hadden willen hebben, maar dit niet meer kon op een later moment. Om deze reden heeft DELA dan ook besloten dit automatisch te verzorgen en dit werd vanaf 1 september ingevoerd. Door alle commoties is dit weer teruggedraaid en wordt de vingerafdruk weer alleen genomen wanneer hier toestemming voor gegeven wordt. DELA heeft aangegeven dat emotie een grote rol speelt in hun dienstverlening en dus alles zeer serieus te nemen. Daarnaast betreuren ze dat hoe goed bedeld dan ook dit mogelijk geleid heeft tot onbehagelijke gevoelens.
In het consumentenprogramma van RADIO 1 RADAR werd uitgebreid gesproken over het onderwerp met betrekking tot de vingerafdrukken en DELA. Advocaat Eric Osinga van Osinga Advocatuur gaf nadrukkelijk aan dat vingerafdrukken absoluut niet zonder toestemming afgenomen mogen worden en gaf dan ook aan de werkwijze van DELA een rare gang van zaken te vinden. Een vingerafdruk valt onder de Wet bescherming persoonsgegevens wat onder andere betekend dat deze gegevens niet verwerkt mogen worden zonder toestemming, sterker nog deze toestemming moet zeer expliciet gegeven worden.