Benieuwd naar de vrijheid van de invulling van de uitvaart, indien u gebruik maakt van een uitvaartverzekering? Dat heeft allereerst te maken met het type polis dat u afsluit. De natura uitvaartverzekering biedt minder vrijheid dan de kapitaaldekking. Aan de andere kant kunt u de nabestaanden daarmee ontlasten, omdat de verzekeraar hun rol voor een groot deel over zal nemen. U heeft wat dat betreft de keuze uit een grotere mate van vrijheid voor de invulling of het gemak van een verzekeraar die er voor de nabestaanden mee aan de slag gaat.

Natura- of kapitaaldekking

We onderscheiden twee soorten uitvaartverzekeringen:
– Natura uitvaartverzekering
– Kapitaal uitvaartverzekering
In het eerste geval bespreekt u met de uitvaartverzekeraar hoe de polis eruit dient te zien. Daarin neemt u specifieke dekkingen op, bijvoorbeeld voor een kist, een aantal rouwauto’s en de kaarten die u wilt (laten) versturen. U legt veel vast in de polis, waardoor er weinig vrijheid geldt voor de invulling van de uitvaart. Dit betekent ondertussen dat uw nabestaanden daar niet mee aan de slag hoeven. Aan de andere kant kiezen voor meer vrijheid over de invulling van de uitvaart? Met een kapitaal uitvaartverzekering hebben nabestaanden een bedrag tot hun beschikking. Ze kunnen dat gebruiken om de uitvaart naar vrije wens in te vullen, op basis van uw voorkeuren.

Aanvullende wensen

aanvullende-wensenIs er sprake van een natura uitvaartverzekering en heeft u toch specifieke wensen? Dan kunnen de nabestaanden die aangeven bij de verzekeraar. Zij dienen daarvoor aanvullende bedragen te betalen, maar er is dan over het algemeen nog veel mogelijk. Op die manier is er wel vrijheid voor de invulling van de uitvaart. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden bovenop de natura uitvaartverzekering, waardoor het verstandig is om de afweging met een kapitaalpolis al in een vroeger stadium te maken.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice