Benieuwd wie de uitvaart moet betalen, zowel wanneer er een uitvaartverzekering is als wanneer daar geen sprake van is? Wie de uitvaart moet betalen hangt af van een aantal verschillende factoren, we zetten er een paar voor u op een rij.

Type uitvaartverzekering en betaling

Is er sprake van een uitvaartverzekering? Dan is het van belang om uit te zoeken welke vorm deze dekking heeft. Bij een natura uitvaartverzekering zal de verzekeraar direct contact opnemen met de uitvaartverzorger. Nabestaanden hebben daar zelf geen omkijken naar, er hoeven geen betalingen plaats te vinden.
Is er in plaats daarvan sprake van een kapitaalverzekering? In dat geval volgt er een ander antwoord op de vraag wie de uitvaart moet betalen. De nabestaanden ontvangen een uitkering van de uitvaartverzekeraar. Zij kunnen dat geld vervolgens gebruiken om bij de uitvaartverzorger een uitvaart in te komen, zij zijn dan verantwoordelijk voor de betaling daarvan.

Opdrachtgever voor de uitvaart

opdrachtgever-uitvaartIs er geen sprake van een uitvaartverzekering? Wie de uitvaart moet betalen hangt dan af van wie de opdrachtgever is. Zijn er nabestaanden zoals familie of anderen (buren, vrienden, etc.)? Zij kunnen optreden als opdrachtgever en dienen dan ook de uitvaart te betalen. Zij kunnen de kosten verhalen op de nalatenschap en daarmee de erfgenamen.
Is er geen familie meer beschikbaar en willen ook anderen de uitvaart niet verzorgen? In dat geval is de Gemeente in naam van de burgemeester op grond van de Wet op de lijkbezorging verplicht de uitvaart te verzorgen. De Gemeente is dan opdrachtgever en dient daarom de uitvaart te betalen. Houd er rekening mee dat het als familie, vrienden of andere naasten dan niet langer mogelijk is inspraak te hebben. Degene die de uitvaart betaalt bepaalt wat dat betreft hoe deze eruit komt te zien.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice