De uitvaartondernemer Yarden heeft in 2020 haar prijzen met 2 procent verhoogt. Dit is volgens consumentenprogramma Radar opmerkelijk gezien onlangs bekend werd gemaakt dat Yarden overgenomen zou worden door de uitvaartorganisatie DELA. Hierbij zou het afgesproken zijn dat de prijzen voor een begrafenis of crematie de aankomende 10 jaar niet zouden stijgen.

Gevolgen stijging

Dat een begrafenis of crematie meer gaat kosten heeft uiteraard gevolgen, met name op financieel gebied. Nu kost een gemiddelde uitvaart 8000 euro, een groot aantal klanten heeft dan ook een natura uitvaartverzekering van 8000 euro. Dezelfde uitvaart kost straks op basis van een stijging van 2 procent 160 euro meer. Dit betekend dat klanten met een natura polis dit deel straks zelf moeten bijbetalen, het gaat hier om maar liefst 380.000 polissen.

Radar

Het consumentenprogramma Radar heeft onlangs aandacht besteed aan deze zaak. Hierbij was een advocaat van Ploum Rotterdam Law Firm aanwezig. Deze advocaat genaamd Caspar Janssens volgt de financiële problemen van Yarden al een tijdje. Desondanks was hij verbaast over de stijging van de uitvaartkosten. Eerder had hij namelijk al toegelicht dat kosten niet zouden mogen stijgen.

Tevens raadt de advocaat aan om een klacht in te dienen bij Kifid of om de Consumentenbond te benaderen. De Consumentenbond en Consumentenclaim zijn namelijk onlangs een onderzoek gestart om te bekijken wat de mogelijkheden tot actie zijn.

Geen prijsstijging onderdeel van overname

Consumentenprogramma Radar belicht in haar programma dat het vreemd is dat de kosten stijgen gezien dit een onderdeel van de overname zou betreffen. Wat ze er echter niet bij vermelden is dat de toezichthouders nog geen akkoord hebben gegeven waardoor de overname nog niet afgerond is. Yarden is dan ook vrij om haar uitvaartkosten te verhogen. Wanneer de overname officieel is mag DELA geen prijzen verhogen. Tot 2029 zijn in dat geval alle kosten hetzelfde voor klanten met een natura polis.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice