Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering krijgt u de keuze uit verschillende mogelijkheden, doorgaans wordt er gekozen voor een natura of kapitaal uitvaartverzekering. Bij een natura uitvaartverzekering is er geen begunstigde, er wordt immers geen geld uitgekeerd. De uitvaart wordt betaald via de begrafenisondernemer gezien zij de producten en diensten voor de uitvaart verzorgen, in principe is de begrafenisondernemer dan ook de zogenaamde begunstigde. Bij een kapitaal uitvaartverzekering is er daarentegen wel een begunstigde, gezien er een geldbedrag bij overlijden uitgekeerd wordt.

Wie is de begunstigde?


wie-begunstigdeWie de begunstigde van uw uitvaartverzekering is mag u zelf kiezen. Op het moment dat u een kapitaal uitvaartverzekering afsluit zal de verzekeraar aan u vragen wie de begunstigde zal zijn. Doorgaans wijzen consumenten hun partner, kinderen of andere familieleden als begunstigde aan. Maar uiteraard bent u ook vrij om iemand heel anders als begunstigde aan te wijzen.

Standaard begunstiging


Wettelijk gezien is er ook een begunstiging geregeld, dit wordt een standaard begunstiging genoemd. Indien u geen begunstigde heeft aangewezen wordt het geld uitgekeerd in een vaste volgorde.
Allereerst wordt er gekeken of de persoon die verzekerd is ook d persoon is die de uitvaartverzekering premie betaald. In sommige gevallen wordt de uitvaartverzekering nog betaald door een ouder, in dit geval zijn zij automatisch de begunstigde indien zij nog in leven zijn. Indien dit niet het geval is wordt er gekeken of de overledene getrouwd of partner is uit een geregistreerd partnerschap. Indien er geen partner is wordt het geld aan de kinderen uitgekeerd. Ook wanneer er geen kinderen zijn wordt er gekeken naar de wettelijke erfgenamen van de persoon, zij zullen dan de begunstigde van de uitvaartverzekering zijn.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice