Bent u benieuwd naar de verschillen tussen een kapitaal– en een naturaverzekering, of wilt u weten voor welk type verzekeringen dit onderscheid gemaakt wordt? U kunt onder andere denken aan uw zorgverzekering, maar ook aan een rechtsbijstandsverzekering. Een kapitaalverzekering zorgt ervoor dat u verzekerd bent tegen een bepaald geldbedrag, terwijl een naturaverzekering u een pakket aan diensten aanbiedt.

U krijgt de kosten die u maakt voor bijvoorbeeld rechtsbijstand of zorg in beide gevallen vergoed, al gebeurt dat op twee verschillende manieren.

Belangrijke verschillen


Het belangrijkste verschil tussen de kapitaal- en naturaverzekering heeft betrekking op de manier van uitkeren. Indien u kiest voor een kapitaalverzekering bent u tot een maximaal bedrag (per behandeling) verzekerd. U kunt de bon of rekening die u ontvangt van de zorg- of dienstverlener indienen bij uw verzekeraar, al komt het ook voor dat men de rekening direct naar uw verzekeraar opstuurt.

In het geval van een naturaverzekering ontvangt u de zorg of dienst ‘gratis’ en komen er geen rekeningen of bonnen aan te pas, aangezien de dienst- en zorgverleners daar afspraken over hebben gemaakt met uw verzekeraar.

Daarnaast bent u in het geval van een kapitaalverzekering vrij om een keuze te maken uit beschikbare zorg- of dienstverleners. Een naturaverzekering verplicht u om gebruik te maken van de bij uw verzekeraar aangesloten dienst- en zorgverleners.

Voorbeelden van kapitaal- en naturaverzekeringen


Het verschil tussen een kapitaal- en naturaverzekering vinden we onder andere terug binnen de zorg. Er wordt daar ook wel gesproken van een restitutiepolis in plaats van een kapitaalverzekering, maar dat is slechts een ander woord voor hetzelfde concept.

De naturapolis vinden we bijvoorbeeld ook terug binnen de uitvaartverzekeringen en binnen de rechtsbijstand, aangezien u in dat geval gebruik kunt maken van de juridische hulp zoals beschikbaar bij uw verzekeraar, op basis van een gesloten overeenkomst.


Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice