Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten krijgt u mogelijk te maken met een gezondheidsverklaring. Iedereen komt een keer te overlijden, dit is het moment waarop de uitvaartverzekeraar moet uitkeren. De uitvaartverzekeraar wil dan ook graag zo nauwkeurig mogelijk inschatten op welk moment zij moeten gaan uitkeren. Om deze reden zijn er dan ook richtlijnen op gesteld waarbij leeftijd en gezondheid een belangrijk onderdeel zijn. Om de gezondheid vast te kunnen stellen wordt er gebruik gemaakt van een gezondheidsverklaring.

Wat is een gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is gewoon simpelweg een vragenlijst die over uw persoonlijke gezondheid gaat. Hierbij dient u diverse gegevens als uw lengte en gewicht in te vullen. Maar ook andere zaken als eventuele kwalen, gebreken en ziektes. Bij sommige uitvaartverzekeraars zijn de gezondheidsverklaringen iets uitgebreider en wordt er ook nog om andere zaken gevraagd. Hierbij kunt u denken aan medische afkeuringen, medicijngebruik en of u periodiek gezondheidscontroles laat uitvoeren. Door deze vragen krijgt de verzekeraar een beter beeld van de risico’s.
Omdat het zeker is dat de uitvaartverzekeraar ooit moet uitkeren willen zij inschatten hoe snel dit ongeveer gaat gebeuren. Indien men gezond is wordt de kans op overlijden kleiner en andersom. De kans dat een gezond persoon langer premie kan afdragen is dan ook groter, waardoor deze persoon minder aan premie hoeft te betalen. Helaas betekend dit dat zieken een hogere premie moeten betalen. Daarnaast is het mogelijk dat u geweigerd wordt als klant op basis van de gezondheidsverklaring, de uitvaartverzekeraar kan u mogelijk als een te hoog risico inschatten. Gelukkig is dit niet bij alle verzekeraars aan de orde.

Zonder gezondheidsverklaring

zonder-gezondheidsverklaringGelukkig zijn er ook verzekeraars die zonder gezondheidsverklaring u van dienst kunnen zijn, dit houdt in dat zij geen medische acceptatie zullen verrichten. Zieken en gehandicapten zijn dan ook doorgaans goedkoper uit bij deze verzekeraar. Echter dient er wel rekening gehouden te worden met de carenzjaren, dit is een wachttijd. Overlijdt de verzekeringsnemer binnen deze wachttijd dan wordt er niet of gedeeltelijk uitgekeerd.

Navigeren

© Uitvaartverzekeringvergelijken.com 2012-2024

Wij steunen o.a. deze initiatieven:

  • stichting-engeltjesStichting Lieve Engeltjes
  • stichting-feliceStichting Félice